zaterdag 27 juni 2020

Begrotingstekort 68 miljard euro

Nederland heeft dit jaar een begrotingstekort van 68 miljard euro. Omgerekend is dat € 4.000,- per Nederlander. Baby's en bejaarden meegerekend. Voor een gezin met twee kinderen dus vier keer € 4.000-. Dat maakt € 16.000,-. Dat geeft de overheid in één jaar meer uit dan dat er binnenkomt. Stel je eens voor dat je dat zelf zou doen.

Gat in je hand

Stel je eens voor dat je zoveel geld uit geeft. Veel meer uitgeven dan dat je ontvangt. Het zal er dan op neerkomen dat je je spaargeld moet aanspreken en als je dat niet hebt dat je een lening moet afsluiten. Lenen hoeft niet persé slecht te zijn. Het hangt ervan af waar je het geld voor gebruikt. Bedenk dat de lening wel moet worden terugbetaald. Je zult dus op een gegeven moment je uitgavenpatroon aan moeten passen. Zo werkt dat voor de gemiddelde Nederlander. Voor de overheid uiteindelijk ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo te zijn.

De overheid: dat ben jij en ik

De overheid dat ben jij en ik en al die andere Nederlanders. Samen zijn we Nederland en samen hebben we dus ook dat begrotingstekort. Uiteindelijk zullen we het ook met elkaar moeten oplossen. 68 miljard euro die een keer moet worden terugbetaald. Wist je dat de Nederlandse staatsschuld ongeveer 400 miljard euro bedraagt ? Pakweg € 25.000,- per persoon. Gelukkig is de rente nu heel erg laag. De overheid krijgt zelfs geld toe op het geld wat ze leent. Dat is negatieve rente. Ik moet er niet aan denken dat de rente weer 6% wordt of zoiets. Dan komen we nooit weer van die schuldenberg af !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten