zondag 28 juni 2020

Zes miljard euro voor corona

Corona beheerst het nieuws al bijna een half jaar. Covid-19 heet het nu. Miljarden zijn uitgegeven om de economie overeind te houden. Om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan en mense werkloos worden. Nog deze week ging er ruim drie miljard euro naar de KLM. Voor de zorg was er alleen applaus en nu na een hoog gesteggel een bonus van € 1.000,- voor zorgmedewerkers die te maken hadden met corona. Een structurele loonsverhoging zat er niet in.

Zes miljard voor corona
En dan lees je ineens dat er nu zes miljard euro is voor corona. Voor de bestrijding ervan wel te verstaan. Het heeft even geduurd voordat werd beseft dat het bestrijden van de ziekte misschien wel belangrijker is dan het bestrijden van de economische effecten.  Die zes miljard zijn niet voor Nederland. Nee, die zijn voor de bestrijding van corona in de armste landen ter wereld. Het grootste deel van het geld komt overigens van de Europese Investeringsbank.

Het is ook niet geld wat weggegeven wordt zoals aan bedrijven en waardoor we nu een begrotingstekort hebben van 68 miljard euro. De zes miljard voor corona zijn slechts leningen. Nederland draagt als land zelf ook bij. 25 miljoen euro stelt Nederland beschikbaar voor vaccinaties in de armste landen ter wereld.

Het is nogal een contrast. Tientallen miljarden weggeven aan het eigen bedrijfsleven waarvan een deel uiteindelijk zal belanden bij aandeelhouders en directeuren die het geld meestal helemaal niet nodig hebben. Een applausje voor mensen in de zorg die hun best doen het leven van anderen te redden. En 25 miljoen euro voor honderden miljoenen mensen die leven in armoede en die in hun hele bestaan worden bedreigd. Dat is ongeveer een dubbeltje per persoon. Je kunt er nog geen mondkapje van kopen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten