donderdag 2 juli 2020

De beurs omhoog terwijl de economie instort

De beurskoersen stijgen met de dag terwijl de economie compleet lijkt n te storten. Menigeen verbaast zich daarover. Het lijkt erg met elkaar in tegenspraak. Blijven we dan aandelen en ETF's kopen terwijl we om ons heen zien dat bedrijven in moeilijkheden komen en mensen hun baan verliezen ?

Het is een schijnbare tegenstelling: de beurskoersen schieten omhoog terwijl we om ons heen de effecten van de coronapandemie zien. Zijn de mensen die aandelen kopen dan blind ? Ik vind het een boeiend fenomeen. Niet alles is wat het lijkt. De overheid gooit er miljarden tegenaan om de economie overeind te houden. 68 miljard euro komen we dit jaar tekort met zijn allen. Die moeten ook een keer worden terug betaald maar dat wordt een zaak van onze kleinkinderen.

Beurskoersen zijn dagkoersen. Morgen kan alles anders zijn. Het gebeurt meer dan eens dat de aandelenkoersen in korte tijd met tientallen procenten dalen. Wat niet is kan dus nog komen.

Aandelenkoersen zijn ook meer gericht op de toekomst dan op het hier en nu. De verwachtingswaarde speelt een grote rol bij de koersvorming.

Ik beleg voorzichtig aan. Ook nu is er zeker geld te verdienen op de beurs maar een flinke cashpositie voor als het nog eens echt naar beneden knalt vind ik nu wel fijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten