donderdag 9 juli 2020

Geld lenen

Geld lenen lijkt vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Overheden lenen miljarden. Bedrijven lenen miljarden en particulieren lenen forse bedragen voor een huis of een andere grote aanschaf.

Ik wil niet beweren dat elke lening onverstandig is. Als je er iets mee koopt wat lang meegaat en het dan niet hoeft te huren dan kan een lening heel slim zijn. Een lening voor een auto zou ik niet zo snel doen tenzij je die echt voor je nieuwe werk moet hebben bijvoorbeeld.

Onze overheid leent miljarden om de economie te redden. Europa doet hetzelfde en daar betalen wij ook nog een keer aan mee. De zuidelijke landen hebben het nog moeilijker dan wij relatief rijke Nederlanders.

Vormen die grote leningen een bedreiging? Ook hier geldt denk ik dat hangt af van wat je met dat geld doet. Gaat het naar verduurzaming of houd je bedrijven ermee op de been die eigenlijk al geen bestaansrecht meer hadden. Ik vermoed dat veel van het geleende geld niet heel goed terecht komt. Veel geld zal belanden bij mensen en bedrijven die het helemaal niet nodig hadden.

Het zal nog even duren maar dan zullen we er met zijn allen aan moeten geloven: geleend geld moet altijd worden terugbetaald. Nog een geluk dat de rente zo laag is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten