dinsdag 9 oktober 2018

Milieu en klimaat, nog anderhalve graad
Anderhalve graad mag onze aarde nog opwarmen in de komende 30 jaar. Niet twee graden, nee anderhalf. Dan houden we nog net een klein stukje koraalrif over.

Ter geruststelling: Nederland zit aan de goeie kant van de streep. Dat zei de tot mister Klimaat gebomardeerde Ed Nijpels, dertig jaar geleden minister van Milieu namens de VVD. De combinatie milieu en VVD heb ik nooit helemaal begrepen.

Duizenden wetenschappers hebben vastgesteld dat de aarde nog hooguit 1,5 graad mag opwarmen. Dat kunnen we nog net hebben. Twee graden zou desastreus zijn. Of dat gaat lukken hangt ervan af hoeveel CO2 we met elkaar uitstoten. We moeten minder CO2 gaan uitstoten. In de komende 12 jaar moeten we 45% minder CO2 gaan uitstoten. Nederland mikt zelfs op 49% minder. Dus: we zitten aan de goeie kant van de streep.

Politiek Den Haag praat over het klimaat alsof het om het begrotingstekort gaat of over de koopkracht. Misschien kan het een procentje meer. Het moet vooral niet teveel gaan kosten. Kosten in geld dan he. De Nederlandsche Bank waarschuwde al dat een snelle energietransitie ons wel 159 miljard kan gaan kosten. Sodejuu, nee dan liever geen koraalirif meer, laat mijn huis maar twee keer per maand overstromen en mondkapjes-for-ever !

Dat het een fijn klimaat ook iets opbrengt schijnen ze in de politiek en in de bestuurskamers van vervuilende industrieën nog niet te begrijpen. Iets met gezondheid en genieten van de natuur, hoeveel zou dat waard zijn ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten