zaterdag 27 oktober 2018

Hoop geld verloren.... en jij liegt

De aandelenbeurs liegt. In een paar weken zijn aandelen wereldwijd 10% minder waard geworden. Het is gemeen. Een aandeel wat € 100,- waard was is nu nog maar € 90,- waard. En misschien volgende week nog minder. Oneerlijk! Zomaar foetsie, weg geld! De aandelenbeurs is een groot liegebeest. Niks is wat het lijkt. 


De aandelenbeurs is gemeen
Wat is de waarde van een aandeel? Waarom is het nu zomaar 10% minder waard geworden? Weet jij het antwoord? Beleg jij trouwens in aandelen en hoe voelt dat nu? Ik zal je een geheim verklappen. De aandelenbeurs is heel gemeen! De aandelen die je er koopt zijn veel te duur. Ze zijn hun geld lang niet waard. Het geld waar jij voor hebt gewerkt!


Waarom de aandelenbeurs gemeen is
Ten eerste natuurlijk omdat we met z'n allen 10% van ons geld kwijt zijn geraakt. Maar dat is het niet alleen, bij lange na niet. Waarom heb jij aandelen gekocht eigenlijk? Waarom kopen mensen als jij en ik eigenlijk aandelen? Ik weet het antwoord. We kopen aandelen voor de lange termijn. Op den duur zullen ze meer waard worden. Aandelen worden gemiddeld ieder jaar 7% meer waard. Het dividend meegerekend. Hoe lang is jouw termijn eigenlijk ? De meeste mensen beginnen pas echt geld te verdienen als ze een jaar of 35 zijn. En op ons 60e willen we er van kunnen genieten. Die lange termijn is voor de meeste mensen amper 25 jaar.

Voor de lange termijn, ammehoela
Als je de afgelopen 30 jaar ieder jaar hetzelfde bedrag had geïnvesteerd in de grootste Nederlandse bedrijven had je lang geen 7% verdiend. Je had amper de helft gehad. Ik zette de eindstanden van de aex van de afgelopen 30 jaar op een rij en liet excel het rendement uitrekenen. Bedroevend! En heel gemeen! Denk jij trouwend dat iedereen echt 25 jaar van die aandelen afblijft? En niet tussentijds een keer wat verkoopt voor een huis, een scheiding, een droomreis dat soort dingen. De lange termijn, hou toch op. Ik weet nog niet eens wat er volgende week gebeurt!


Aandelen zijn veel te duur
Heb je wel eens nagedacht wat een aandeel echt waard is? Je kunt het op twee manieren benaderen:
  1. Tel alle bezittingen op en trek alle schulden ervan af. Het saldo is de waarde van het bedrijf
  2. Schat in hoeveel winst het bedrijf de komende jaren gaat maken en baseer daar de waarde van het bedrijf op
Neem even een bedrijf in gedachten waar jij aandelen van hebt. Heb je de balans opgevraagd en gekeken naar alle bezittingen en schulden. Nee he. Optie 1 heb je niet gedaan. En heb je becijferd hoeveel winst het bedrijf de komende jaren kan maken? Nee he. Dat kan namelijk ook niet. Je hebt gewoon betaald wat op dat moment op de beurs voor het aandeel werd betaald. Kuddedieren dat zijn we !

Jij liegt ook
Die aandelen kocht je niet voor de lange termijn. Nee, die kocht je omdat je geld over had waar de bank geen rente over betaalt. En dat geld heb je voorlopig toch niet nodig. Stiekem hoop je dat de beurzen verder gaan stijgen en dat je zo ieder jaar een leuk rendement hebt. Nou ja, op de lange termijn dan he. Jij bent niet de enige die liegt. Veel mensen beleggen in aandelen omdat ze anders niet goed weten wat ze met hun geld moeten doen. Daardoor stijgt de vraag naar aandelen en worden deze veel duurder dan ze eigenlijk waard zijn. Vergelijk het maar met bitcoins. Daarvan begrijpen we ook amper wat het is, maar leggen er wel veel geld voor neer.

En ikzelf dan
Ik heb in het verleden geld met aandelen verdiend én verloren. Tegenwoordig haal ik een leuk rendement zonder aandelen. Hoe ik dat doe kun je hier lezen. Een procent of 11 winst maak ik per jaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten